Sild og CB hører sammen

Vi vet alle at reker og andre skalldyr passer som hånd i hanske sammen med CB’s produkter. Derfor, CBØV-venner, et lite skråblikk til en annen havets skapning som roper etter CB-øl som venn på sin ferd mot magesekken. Nemlig sild!

Mange tørster etter ære og berømmelse, jeg tørster  etter salt sild, sa Danmarks store humorist Storm P. i hine hårde dage. Han tenkte helt sikkert på øl da han sa det. Og hadde han hatt en CB innen rekkevidde, vet vi alle hva resultatet hadde blitt.

Sild og øl er som skapt for hverandre, sammen går de opp i en høyere enhet. Skummende, deilig pils, som slukningsmateriale, sammen med grovt brød og gamalost som dessert. O`heilage du! Kanskje en kokt potet eller to til hver av stevnedeltakerne?

Vi serverer selvsagt vår beste spekesild, eller kryddersild, eller hva pokker som helst av havets sølv. Flatbrød, smør, løk, rødbeter, rømme og glohete ringerikspoteter er tilbehør av høyeste rang.

Et sildebord med tilhørende kaldt følge er enkelt å gjøre klart på forhånd. Og det er bare å ta seg en rask tur i butikken for å kjøpe det man trenger. Pluss på med noen glass sursild, rømmesild, tomatsild og glassmestersild, og du er dagens konge i vennekretsen.

Bare for å ha nevnt det: Ikke spar på selve konfekten, det fra CB, du vet. Det har nemlig en tendens til å få sildebein å gå på etterhvert som stunden treder fram.

Ny akevittapning

Vi kan opplyse alle akevittglade om at «Vennenes utvalgte akevitt» har blitt en populær følgesvenn til CB-pilsen. De første 1000 flaskene etterfølges nå av 1000 nye, også disse nummererte. Vi har fått meget gode tilbakemeldinger på «CB-akevitten», som vi kaller den for enkelthets skyld.

I Grimstad jobber Ole Puntervold ved Agder Brenneri med sine eikefat, som har inneholdt sherry i et tidligere liv. Karven kommer fra Vestfold mens vannet tappes fra Rorevann i Grimstad. Topp vare begge to. Akevitten vår holder 41,5 prosent, er mild og fyldig og har et lite sitruspreg. Den inneholder lite sukker, og passer derfor ekstra godt til øl. Det er viktig å servere den ved romtemperatur, 18-20 grader. Da kommer alle smaksstoffene til sin rett.

Et tips fra noen som har prøvd er å drikke venneakevitten til skalldyr. – Intet mindre enn et funn, sier våre hjemmelsmenn.

Så kom deg på Polet, akevitten er å finne i hyllene. Så hva nøler I efter?

Six Pence gjenåpnet

Tradisjonsrike Six Pence Pub i Kirkegata er gjenåpnet etter brannen som herjet bygningen for en tid siden.

– Alt er nytt, interiør, disk og det hele, forteller daglig leder, Atle Stray, som ber om å bli trodd på at puben skal servere byens beste øl. Ingenting skal stå i veien for den store ølopplevelsen, så som korrekt temperatur og skinnende rene glass som ikke har vært i nærheten av fettstoffer. Råvaren er det som ingenting å utsette på, den kommer fra bryggerienes bryggeri. Det på Setesdalsveien, du vet.

Gode ølråd

Godt øl er som å komme til en oase i ørkenen, mens dårlig, skjemt øl kan være en nedtur av dimensjoner. Så derfor, ta i mot noen gode råd om hvordan øl skal serveres. Oppfordringen går ikke minst til enkelte vannhull som ikke alltid oppfyller betingelsene vi ølkjøpere forventer.

Øl skal oppbevares mørkt, gjerne i kjøleskap, selv om det faktisk er litt for kaldt. Men våre ganer er vant til kjøleskapskaldt øl, så det får være som det er. Åtte grader er anbefalt temperatur.

Sterkt dagslys og sollys gir ølet «solsmak», mens for sterk kulde gjør det uklart.

Siden minimale mengder fett ødelegger ølets skum har bryggeriene i lang tid påpekt at ølglass må vaskes i varmt sodavann, ikke i såpevann, og tørkes med et håndkle som utelukkende anvendes til glass.

Enkelte lar seg friste til å servere øl i mugge. Nei! Da får man en flau, flat væske, i stedet for et øl med det fulle innhold av forfriskende kullsyre.

Ode til pilsen

Vi er godt vant her på berget. Christianssands Bryggeri lager et av verdens beste  pilsnerøl. Den forholdsvis lette, gode CB-pilsen med sin uforlignelige fine maltsmak har overlevd tiår på tiår. Intet ser ut til å rokke ved godtfolks kjærlighet til det funklende brygg.

Men visste du at pils ikke er en generell betegnelse på øl? Den stammer fra den tjekkiske byen Plzen som ligger om lag ni mil vest for Praha. Til opplysning er det nettopp til Plszen og Praha vi skal på pilgrimstur senere i år. Meld deg på!

Forhistorien til pilsen er at folk på 1830-tallet var misfornøyd med kvaliteten på ølet som ble brygget. Man etablerte like godt sitt eget bryggeri og tilkalte en vel ansett ølbrygger fra Bayern, Josef Groll, for å få gode råd. I 1842 kom han opp med en helt ny type øl; en klar og gyllen drikk som raskt ble en sensasjon.

Ølet ble kopiert av andre, og i 1859 ble Pilsner Bier et eget varemerke.

Resten av historien kjenner vi.

Mørk glede

Ja, jeg savner Bock`en. Ikke den fordums smørsangeren med fornavn Jens, men Bockølet som var en del av CB-sortimentet for en del år siden. Fyldig, sødmefylt, sterkt og deilig var ølet som var en gave til kjennere.

Men, stopp en halv, venner. Visst er bocken historie, men elskere av godt mørkt øl har en lett skjult skatt i vente. Mørk Magnum produseres av CB. Den er en bayerøltype på 1,25 liters flasker, tilsatt litt ekstra kullsyre for å klare livet på plastflasker. Det er et nydelig øl med frisk, god sødme og med en uforlignelig nøtteaktig ettersmak. Et øl for feinsmeckere, faktisk.

Dessverre er Mørk Magnum forholdsvis vanskelig å få fatt på. Få butikker fører den, og enkelte butikksjefer har sett rart på meg når jeg har spurt etter øltypen. Men fortvil ei. Den er i alle fall å få kjøpt på Ica Maxi på Lund, hvor den frister tilværelsen i hyllene. Ikke mange kjøper den der heller, men man prøver etter beste evne å holde omsetningen oppe. Men en enslig svale gjør ingen sommer. Gakk hen og kjøp noen stykker. La det bli en vane å ta turen om Maxi.

La gå at Mørk Magnum koster noen kroner ekstra, men det er den verd. Sann mine ord!

Grasrotandelen

CB ølets venner er mottaker av grasrotandeler fra norsk tipping!
Støtt foreninga ved å tilmelde deg!
Spør din kommisjonær hvordan.

Tur til Praha og Plzen

CBØV arrangerer tur til pilsens hjemland fra torsdag 28 til søndag 31 oktober. Vi har fått plass på hotell Andante, Ve Smeckach 4, Praha 1. http:/www.andante.cz
Et meget sentralt beliggende hotell.
Prisen blir kr. 5250,- pr pers. i dobbeltrom. Prisen dekker det meste, bl.a. utflukt og de fleste måltider og endel drikke.
Påmelding skjer ved innbetaling av depositum kr. 1600,- til konto 3060 07 45545. Husk å skrive navn.
Flere opplysninger på tlf.  924 26647