Nye Six Pence

Vannhullet

I tiden som kommer vil vi ta for oss Kristiansands mange vannhull, og gi dem sin omtale. Vi er nøkterne, uhildede og lar oss ikke bestikke, selv om vi tilbys aldri så mange gratis halvlitere (tror vi, da…) Vi starter med en gammel kjenning som for kort tid siden dukket opp igjen i ny innpakning, nemlig

Six pence

Six Pence holder til i Kirkegata. Du går ned en trapp – og noen meter framfor deg finner du disken med forfriskende varer.

Puben er gjenoppstått fra de døde etter at en brann i bygården den holder til i, sørget for å stenge all forretningsvirksomhet for lengre tid. Men nå er den tradisjonsrike, brune puben oppe og står igjen, til glede for gamle og nye gjester som vil nyte sine duggfriske dråper.

Vi var ikke mindre enn tre godt voksne herrer som en relativt tidlig fredag kveld satte hverandre stevne for å finne ut av hvordan Six Pence ser ut i sitt liv etter døden.

Tre halvlitere kom på bordet. Så langt, alt vel. Smaken først: Meget bra! Fin temperatur, ingen uhumskheter av noe slag. Er glassene rene? Ja. Spor etter fett, som gjør at ølet blir ødelagt? Nei. Sitter ølskummet igjen på innsiden av glassene etter hver munnfull? Ja.

Hva ølet angår, fantes det ingenting å utsette.

Det var relativt få gjester i Six Pence da vi gjorde vår ankomst. De tolv-fjorten andre så ut til å hygge seg, og praten gikk livlig rundt bordene oppe i den nye utegården hvor de røykende kan fyre opp sine pinner. Nede i selve puben er det relativt mørkt og litt dystert. Litt for dystert, etter vår smak. Møblementet er fornyet, og disken er ny. Pubverten denne kvelden var ekspeditt og trivelig, og opptrådte med kjærlighet og kildevann, som det sømmer seg en mann CB`s fortrinnlige produkter.

Den vante Six Pencegjenger vil finne sin gamle pub omtrent som den var før brannen. Nyere og friskere, ja vel, men det meste er ved det gamle. Dette er også vårt ankepunkt. Når man først skulle gjøre puben ny, kunne det vært gjort med hardere hånd. Ikke så mørkt og dystert, ikke fullt så tungt. Men bevares, det er trivelig nok, selv om det kunne vært enda hyggeligere dersom man hadde tatt seg bryet med å friske lokalene litt mer opp. Man befinner seg tross alt i en kjeller, da trenger man ikke gjøre kjellerpreget mer framtredende enn nødvendig.

Like fullt, gode, gamle, nye Six Pence er omtrent som den en gang var. Litt bedre, litt nyere i formen, med nytt uterom og med en særdeles godt servert halvliter. Den var uten plett og lyte. Noe som når alt kommer til alt er det viktigste for en brun pub som lever av å servere øl.

eb.

Bildetekster: Slik skal et halvlitersglass se ut etter at det er tømt for øl. Skumringene skal sitte igjen på innsiden av glasset. Bra, Six Pence.

Skiltet som møter gjestene er det samme som før brannen.

Stor øltest

Vi bøyer oss i støvet, CB.

Tre kvinner av ypperste slag, to herrer av fremste rase – sammen skulle de komme fram til hva som er det beste ølet i landet her. Vel, ikke helt, men det beste av de seks sortene vi hadde tryllet fram. Forskjellige øltyper, ikke bare pils av vanligste slag. Også gane, syn, duft og farge skulle testes. Men først og fremst smak. Vi lette etter det uforlignelige ølet. ”Best of the best”, for å si det på godt nynorsk. Resultatet vil glede den mest ihuga ølelsker fra Christianssand og dalstroka rondtforbi.

Åstedet var Patricks, irsk pub og restaurant i Markens, et sted hvor du får servert forskjellige ølsorter, også noen litt utenom ølfarvei.
Vårt panel besto av følgende ølkjennere: Torill Simensen, Astri Lund, Liv Verås, Kai Verås og CBØV-styrets egen John Olav Pfaff.
Testen var en såkalt blindtest, det vil si at deltakerne ikke visste noe som helst om hva som ventet i glassene som ble satt framfor dem.

Ølsortene var: CB Lite, Erdinger Weissbier, Ipa (spesialøl fra Ægir mikrobryggeri), CB pils, San Miguel og Mørk Magnum fra CB.
Ikke den helt slagne landevei, med andre ord, men øl er faktisk mer enn ”bare” vanlig pils…

Det ble gitt poeng for utseende, duft, anslag, ettersmak og personlig inntrykk – hvorav sistnevnte telte mest. Totalt kunne det oppnås 500 poeng. Ingen kom så høyt, men det var jammen ikke langt unna.

ØL 1, CB-Lite, kommentarer fritt gjengitt: Lite smak, ingen ettersmak, parfyme, fint utseende, smakte ikke noe, utseendet bedrar, dårlig duft, var den alkoholfri?
Samlet poengsum: 199.

ØL 2, Erdinger Weissbier: Lukter bedre enn den smaker, jeg drakkden opp! , Topp duft, god ettersmak, bedre og bedre etterhvert, rart utseende, ganske flat, godt, men uvanlig.
Samlet poengsum: 329.
Vi iler til og forteller for ukyndige at øltypen er såkalt hveteøl, det vil si at en vesentlig del av ølet består av kornsorten hvete. Den er hvitaktig og noe uklar i konsistensen. Ufiltrert.

ØL 3, Ipa fra Ægir. (Indian Pale Ale) :
Nei! God duft, smaker rart, fin ettersmak, vondt, likte den ikke, lukter greit, mye humle. Overgjæret. Produseres på mikrobryggeriet Ægir.
Samlet poengsum: 206.

ØL 4, CB Pils: Lett, god smak, alt OK, forfriskende, veldig godt, lite smak, god maltettersmak. Dagens bemerkning fra utflyttet arendalitt, John Olav Pfaff: – E` har 99 av 100 poeng!
Samlet poengsum: 461.

ØL 5, San Miguel: Knallgodt, beste til nå, gyldent og fint, fint anslag, middels, litt flat, deilig, smaker litt Jolly Cola (!), god ettersmak, herlig, vassen duft.
Samlet poengsum: 453.

ØL 6, Mørk Magnum fra CB: Veldig godt, litt vassen, fin mørk farge, beste til nå, helt topp, noe dau.
Samlet poengsum: 347.
MM er CB`s mørke alternativ, en meget god bayertype, tilsatt litt ekstra kullsyre for å klare livet på store plastflasker. Utmerket til det meste, ikke minst spekemat og Vennenes utvalgte akevitt. Fås kjøpt på diverse steder, deriblant Ica Maxi på Lund.

Dermed venner setter vi fram seierspallen, og dersom du ennå ikke har funnet det ut: På topp troner CB-pilsen, den gode, den gamle, den beste, den elskede.
Hakk i hæl finner vi San Miguel, opprinnelig fillipinsk øl, som fremstilles i Mexico. En meget god pilstype, når sant skal sies. Nesten like god som CB…
På bronseplass kommer Mørk Magnum, dette litt ukjente smykket fra CB, som fortjener et mye større publikum enn det har per i dag. Løp og kjøp.
Erdinger Weissbier var en ny opplevelse for de fleste, og kommer på fjerdeplass. Sies å passe godt til de fleste matretter. Krever tilvenning, men er intet ueffent øl.
Femteplassen tilhører Ipa. Denne ble for spesiell for vårt panel, for å si det enkelt. Ingenting for nybegynnere i faget!
Nummer seks? Huffda! CB Lite kom sist. Her var det lite som stemte, gitt. Men glem ikke at øltypen kom på delt førsteplass i vår forrige øltest, så her kommer det an på dagsform og smaksløker i eller ute av vater.
eb.

Bildetekst:
Vårt panel, fra venstre og rundt bordet: Torill Simensen, Astri Lund, Liv Verås, Kai Verås og John Olav Pfaff.

CB-pilsen troner øverst på øltoppen.

Kildens sommerbrygg

Kildens sommernummer er nå å finne på Kristiansands vannhull. Les blant annet om vårt bidrag til kreftaksjonen, ny tapning av CBØV-akevitten, «den lille store», ølkunst gjennom tidene, Kilden – lettølet som forsvant, den første Carl Christiansen, Quiz og Tall Ships Race/CB. Og husk: Støtt våre annonsører, de støtter oss.