Ode til pilsen

Vi er godt vant her på berget. Christianssands Bryggeri lager et av verdens beste  pilsnerøl. Den forholdsvis lette, gode CB-pilsen med sin uforlignelige fine maltsmak har overlevd tiår på tiår. Intet ser ut til å rokke ved godtfolks kjærlighet til det funklende brygg.

Men visste du at pils ikke er en generell betegnelse på øl? Den stammer fra den tjekkiske byen Plzen som ligger om lag ni mil vest for Praha. Til opplysning er det nettopp til Plszen og Praha vi skal på pilgrimstur senere i år. Meld deg på!

Forhistorien til pilsen er at folk på 1830-tallet var misfornøyd med kvaliteten på ølet som ble brygget. Man etablerte like godt sitt eget bryggeri og tilkalte en vel ansett ølbrygger fra Bayern, Josef Groll, for å få gode råd. I 1842 kom han opp med en helt ny type øl; en klar og gyllen drikk som raskt ble en sensasjon.

Ølet ble kopiert av andre, og i 1859 ble Pilsner Bier et eget varemerke.

Resten av historien kjenner vi.