Heller øl enn vin til mat!?

Ikke et vondt ord om god vin til god mat. Men hvorfor ikke heller vurdere godt øl til den samme maten?

Lite irriterer mer enn «vinkjennere» som slurper og lukter til den store gullmedalje. Vin kan de, tror de. Men ikke alltid. Det har gått sport i å tro at man kan vin, spesielt i følge med mat. Dyrt som pokker er det, men kjøpes skal det selv om regningen stiger til uante høyder.
Husk at øl er mye mer tolerant til mat enn vin!
Samtidig er øl et fantastisk krydder i matlaging – til nesten alle retter. Det er glimrende i marinader, og gjør kjøttet mørere og mer smakfullt.
Undertegnede har selv sagt til kelnere at jeg heller vil ha en god øl til maten enn en flaske vin. Da ser gjerne kelnerne på deg med store øyne, og tror du er en usivilisert neanderthaler som nettopp er sluppet ut av hulen. Selvsagt er det kronasjen de tenker på, vin er nemlig varen de tjener aller mest på. En vanlig, god restaurant, ganger gjerne med tre og en halv i forhold til polpris! Da er det om og gjøre å hale ut meste mulig av gjesten. Greit nok det, men det er lov å tenke selv – og gjøre som flere og flere, nemlig bestille øl til maten. Det smaker som regel bedre, og slingringsmonnet for dårlig vare er mye mindre.

Dessuten er godt øl den perfekte aperitiff. Heller enn dyre drinker, ta et godt glass øl. Helst CB, selvfølgelig, siden det holder verdensklasse og aldri skuffer.

Øl er glimrende til salte retter, det være seg skalldyr, fisk eller kjøtt. Prøv øl til komper, sørlendinger. Nydelig! Kald pils smaker fantastisk som følge til potetballene med salt kjøtt i midten.

Til røkt fisk er øl uovertruffent. Det samme gjelder til eggerøre, røkelaks og sild. Men glem ikke det store kjøttmåltidet. Glem vinen, drikk godt øl – og gjerne en liten skarp en ved siden av. Her anbefaler vi selvsagt «Vennenes utvalgte», CB-ølets venners egen akevitt. Et smykke i akevittens verden, om vi skal si det selv.
Til vilt? Framifrå. Til grillmat? Ditto.

Til selve matlagingen gjelder regelen om at desto sterkere øl du bruker i maten, jo bedre. Sterkt øl har mer smak, og det sitter mer igjen i den endelige retten. Alkoholen dunster vekk, mens smaksstoffene sitter igjen. Men vær forsiktig, ølsmaken skal ikke dominere, den skal ligge der som et krydder.

GODT MÅLTID!