Ølfakta og ølpleie

Øl er ferskvare. Dets verste fiender heter varme, lys, luft og fett. Lagringen må foretas kjølig og mørkt.

Grunnen til at ølflaskene er mørke – brune eller grønne, er at dette skjermer flaskene mot lys. Sollys ødelegger smaken, og hvis det er lagret på lyse flasker forringes smaken etter svært kort tid. Det som skjer er at noen stoffer i humlen reagerer på lys, og smaken blir dårligere.

Som beskrevet annetsteds på sidene er fett fiende nummer en. Det dreper skummet og gir flatt, dårlig øl. Fett danner en hinne som ikke kan fjernes. Leppestift, f.eks, ødelegger ølglasset av samme grunn. Derfor: Vask aldri, aldri, aldri, ølglass sammen med andre glass eller tallerkener. De skal vaskes separat.
Det er blitt hevdet at fett påvirker kullsyren. Det er ikke riktig. Mens kullsyre blant annet «blåser opp» skummet, får proteiner fra maltet skummet til å bli stående i glasset. Fettet ødelegger disse proteinenes evne til å få ølskummet til å bli stående. Vask av glass og bruk av skyllemiddel er den vanligste grunnen til at man får servert flatt øl. Her syndes det mye, og ofte. Når det skjer, gi klar og konsis beskjed til f.eks. pubverten – og forlang friskt velskjenket øl. Ingen pardon!

Ølglass er ikke bare et glass til å drikke øl av. Det beste er et tulipanformet glass. Det holder på skum og smak. Glass med stett er aller best, fordi ved holde på stetten varmer du ikke opp ølet unødvendig.

Har du disse reglene for ølpleie i bakhodet, hjemme eller på puben, er du alltid garantert funklende friskt, velskjenket øl.